KOTA BHARU: Keaslian dan
kepelbagaian masakan tradisi golongan bangsawan dan pertengahan
Kelantan mampu menjadi satu lagi daya tarikan pelancongan di negeri ini
dalam usaha mencapai sasaran enam juta pelancong tahun ini.
Pengerusi Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan Kelantan Datuk Md Anizam Abd Rahman berkata sehubungan itu, pemain utama industri pelancongan seperti hotel diminta mengetengahkan masakan tradisi Kelantan.
"Sehingga bulan Mac lepas, sejumlah 1.3 juta pelancong berkunjung ke Kelantan. "Usaha menjadikan hotel sebagai tempat khas yang mengetengahkan masakan tradisi Kelantan akan memberi alternatif terbaik kepada pelancong untuk menikmati masakan Kelantan," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Promosi 'Citra Rasa Tradisi Kelantan' di sini Ahad.
Sementara itu, Pengerusi Hotel Holiday Villa Kota Bharu Datuk Wan Zaid Wan Abdullah berkata ikan kelah yang didatangkan khas dari Hulu Kelantan akan menjadi menu utama hotel berkenaan.
Beliau berkata menu lain termasuk kerabat daging, kuih-muih dan pelbagai jenis kerabu.
Source: Bernama | 18 May 2014
Pengerusi Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan Kelantan Datuk Md Anizam Abd Rahman berkata sehubungan itu, pemain utama industri pelancongan seperti hotel diminta mengetengahkan masakan tradisi Kelantan.
"Sehingga bulan Mac lepas, sejumlah 1.3 juta pelancong berkunjung ke Kelantan. "Usaha menjadikan hotel sebagai tempat khas yang mengetengahkan masakan tradisi Kelantan akan memberi alternatif terbaik kepada pelancong untuk menikmati masakan Kelantan," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Promosi 'Citra Rasa Tradisi Kelantan' di sini Ahad.
Sementara itu, Pengerusi Hotel Holiday Villa Kota Bharu Datuk Wan Zaid Wan Abdullah berkata ikan kelah yang didatangkan khas dari Hulu Kelantan akan menjadi menu utama hotel berkenaan.
Beliau berkata menu lain termasuk kerabat daging, kuih-muih dan pelbagai jenis kerabu.
Source: Bernama | 18 May 2014
No comments:
Post a Comment